Anđelo Kvesić, EP Zadar 2024.

 HRVATSKI KARATE SAVEZ
EP U KARATEU

Sjajna predstava Hrvata na EP-u: Anđelo Kvesić i Martinac bore se zlato, Ivana Kvesića očekuja bitka za broncu

‘Jako mi je drago što sam već sada osigurao medalju‘, kazao je Anđelo Kvesić
Piše: SNObjavljeno: 08. svibanj 2024. 22:28

Europsko prvenstvo u Zadru odlično je počelo za hrvatski karate jer su već prvog dana osigurana dva finala, a time i najmanje srebrna odličja. Anđelo Kvesić u teškoj kategoriji i Ivan Martinac u kategoriji do 75 kilograma u subotu će se boriti za zlata, a isti dan Ivana Kvesića očekuje borba za broncu u kategoriji do 84 kilograma.

Anđelo Kvesić je nastavio impresivan niz osvajanja odličja, a plasman u finale ostvario je nakon velike drame s nizom preokreta i osvojenih poena u završnici. Tek u posljednjoj minuti izborio je uvjerljivu pobjedu protiv Norvežanina Ismaila Bellemkhannatea u 1. kolu, a završilo je 6:0. Protiv Nijemca Nikolaia Sekota vodio je do dvije sekunde prije završetka. Sekot je najprije izjednačio, a u ostatku vremena uputio udarac koji je mogao značiti prolaz dalje. VAR provjerom bod nije priznat, pa je na "senshu" ili pravilo prvog osvojenog boda Anđelo Kvesić izborio četvrtfinale. U borbi za plasman među četiri najbolja Turčin Furkan Kadir Genc je vodio, ali je opet u posljednjoj minuti Anđelo preokrenuo rezultat i ostvario uvjerljivu pobjedu 8:1.

Velika drama bila je i u polufinalnom dvoboju protiv Anesa Bostandžića. Predstavnik BiH dugo je vodio 1:0, a tada je uslijedio Kvesićev udarac nogom u tijelo, dvije sekunde prije kraja, koji je presudio za plasman u finale rezultatom 2:1.

- Bilo je izuzetno teško, ali jako mi je drago što sam na Europskom prvenstvu u našoj zemlji već sada osigurao medalju - rekao je Anđelo Kvesić kojem je to 14. medalja na velikim natjecanjima, osma na europskim prvenstvima.

image

Anđelo Kvesić u finalu

HRVATSKI KARATE SAVEZ

Do sad je dva puta bio zlatni, pojedinačno u Gaziantepu 2022., te kao član zlatne ekipe u Poreču godinu dana ranije. U subotu koju minutu iza podneva borit će se za zlato u teškoj kategoriji protiv Talijana Mattea Avanzinija.

Ivan Martinac je nastup na EP otvorio pobjedom nad Poljakom Lukaszom Bankowskijem 2:0, u drugom kolu svladao je Austrijanca Stefana Pokornyja, a u trećem Portugalca Tiaga Duartea s 2:0. Polufinalni protivnik bio mu je karatist Sjeverne Makedonije Peter Zaborski kojeg je Ivan svladao četiri sekunde prije završetka borbe, i to ipponom, za konačnu pobjedu rezultatom 3:0.

Finale kategorije -75 kg na rasporedu je u subotu od 13.05 prema preliminarnoj satnici, a protivnik našem borcu bit će Talijan Daniele de Vivo. Martinac u svojoj kolekciji ima nekoliko europskih ekipnih odličja, a ovo će mu biti prvo u pojedinačnoj kategoriji.

Ivan Kvesić izborio je meč za brončano odličje u kategoriji -84 kg. U dramatičnom polufinalnom meču protiv Grka Konstantinosa Mastrogiannisa u posljednjoj sekundi je izveo ippon i stekao prednost tri boda (6:3). Međutim, u nastavku meča grčki karatist ipponom izjednačava na 6:6 te pobjeđuje na prednost prvog osvojenog boda (senshu).

U ranijem dijelu eliminacija Ivan Kvesić je slavio protiv Portugalca Goncala Freitasa s 9:0, u 2. kolu mu je bjeloruski karatist koji nastupa pod neutralnom zastavom Hleb Sachkouski predao meč zbog ozljede, a četvrtfinalni meč je završio čak jednu minutu prije isteka vremena s obzirom da je zabilježio pobjedu protiv Slovaka Juliana Enrika Smolige s 11:3.

Lea Vukoja (-68 kg) je ispala u četvrtfinalu od Španjolke Mejias Nieto, a prvi nastup bio je i završni za Nikolinu Golomboš (+68 kg). Meč između Golomboš i Crnogorke Milene Jovanović završio je 4:4, ali je crnogorska predstavnica išla dalje zbog pravila prvog osvojenog boda. Mia Čačko je svoj premijerni nastup na seniorskom EP završila porazom od škotske predstavnice Carly McNab (2:5).

U srijedu su s natjecanjem krenuli i kataši u pojedinačnoj konkurenciji i nisu bili uspješni. Dino Huić je ispao za 0.2 boda od Francuza Francka Ngoana, i to rezultatom 38;40:38,20 u korist francuskog natjecatelja. Sara Malčec je izgubila dvoboj 1. kola od Španjolke Paole Garcie Lozano (40,50:38,00).

Linker
08. svibanj 2024 22:28